Vi hade i alla fall tur med vädret.

Ja det är en mening som gäller extra mycket för oss kalla nordbor. Vi bläddrar mellan Yr, Smhi, Klart väder mm och väljer ut det väder som passar bäst för kommande planer. Sen blir vi jättesura om det inte stämmer. Väder är dessutom ett utmärkt samtalsämne! Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av väder det är, man kan alltid nämna det. ”Vilket tråkigt väder det är!” ”Vilket fantastiskt väder det är!” ”Nu är det så jag skäms, men är det inte lite väl varmt?!” Bra sätt att bryta isen på. I länder där vädret är konstant är samtalsämnet däremot lätt märkligt. När jag jobbade på Maldiverna pratade vi aldrig väder. ”Tänk att solen skiner idag också!” hade verkat synnerligen märkligt. ”Ja den skiner idag… såsom den kommer att göra imorgon och imorgon och…

Vädret spelar stor roll när vi åker bort, både vädret dit vi åker och det vi åkte bort ifrån. Solsemester när det regnar och är kallt hemma känns extra skön. Det är som att vi njuter lite extra i solstolen om vi vet att grannarna skottar snö och trampar i slask där hemma. Därmed gäller omvänt förhållande, vi lider när vi får dåligt semesterväder när solen skiner hemma. Det är ju helt förståeligt när den dyra enda solveckan inte blir en solvecka utan en regnvecka. Kombinera det med att arbetskamraterna kommer att vara mer solbrända än ni, efter en fantastisk solig vecka i Sverige. När jag jobbade som reseledare fanns alltid frågan, på det obligatoriska frågeformuläret, ”Hur var vädret under din resa?” Man visste att dåligt väder generellt drog ner betygen på annat. Dåligt väder gjorde hotellrummen både mindre och i sämre skick. Maten var sämre och flygresan längre.

När Eyafjellajökul hade sitt utbrott 2010 och ordet askmoln hamnade på allas läppar, skulle vi åka till Mallorca. Vi visste inte förrän någon vecka innan hur det skulle bli med resan. Vi hoppades på att den skulle ställas in då vädret på Mallorca verkade bli dåligt. Den ställdes inte in (askan drog undan) och vädret blev skit! Det stormade och regnade så att palmer ramlade i poolen. Vi bodde på Sunwing Cala Bona i en Royal Family lägenhet med två fina balkonger. Kan väl säga att det var ganska bortkastade pengar. Jag gick ut där ett par gånger för att njuta av havsutsikten. Vinden kastade snabbt in mig igen till kortspelandet vi fick hålla på med istället för att sola. Vi hade fina tjocka badrockar i lägenheten. De kom väl till pass när jag huttrande låg insvept i badrock och handduk väntande på att solen skulle titta fram. När den väl gjorde det sprang jag upp till rummet och hämtade barnen som hoppade i poolen och hungrigt lapade sol. Men det fina vädret kom faktiskt… på hemresedagen. Veckan efter bjöd på strålande väder med strålande sol och lätt bris.

Lätt att hänga läpp här och det gjorde vi ett tag tills vi bestämde oss för att boka ny resa till slutet av sommaren. Valet föll på Cypern och Blue Village Nausicaa beach, här skulle solas! Sol hade vi kan jag lova, det har man i augusti på Cypern. Det var så varmt att vi knappt kunde gå ut. Vi fick hålla oss i poolen och positivt var att sonen lärde sig simma som en fisk. Barnen var med i Bamseklubben… i ett par dagar. Sen bad de om att få slippa för det var för varmt för att de skulle kunna göra något. Gruppen satt i skuggan bakom Bamsehuset och spelade spel. Vi hade balkong med havsutsikt även här men det gick inte att vara där heller i kvällssolen, 40 grader på kvällen.

Så kan det gå, vädret kan man inte styra över. Det är inte hur man har det utan hur man tar det. Men om man har sparat pengar för drömresan är det helt ok att sura om regnet öser ner.

2 kommentarer på Vi hade i alla fall tur med vädret.