Stockholmshelg

En härlig stockholmshelg är till ända. Lite jävig konstaterar jag att Stockholm leder ligan när det kommer till skönhet. Göteborg i julskrud är än så länge på andra plats och vi får se vad Malmö kan göra åt den placeringen.

Vi checkade in på fredagseftermiddagen på Sheraton och fick ett mysigt rum med utsikt över Gamla Stan, vacker som alltid i julkläder. Ruggigt som attan men skam den som ger sig, vi gav oss tappert ut i snålblåsten med tanken att besöka Stortorgets julmarknad. Egentligen vet jag inte varför jag envisas med att göra det eftersom den är både liten och ganska intetsägande, men tradition är tradition.
image
image

Vi hastade ganska snabbt tillbaka till vårt rum för att beställa room-service och njuta av lite god mat ”with a view”. Menyn plockades fram på tv.n och vi valde räkmacka och en burgare. Ett samtal och några minuter senare dök det upp en trevlig man som dukade upp så fint vid fönstret. Inte heller den här gången fick vi in maten på en vagn utan han bar det på en bricka. Jag får fortsätta längta efter den där tjusiga vagnen som rullas fram…
image
image

Nästa morgon gav vi oss i kast med Sheratons frukost som är väldigt amerikanskt-inspirerad. Personal hälsar välkommen och man blir placerad vid ledigt bord och serverad den dryck man önskar. Det är mycket personal som samlar ihop porslin och dukar av så väntan är helt ok även om det kan se ut som att många människor väntar på plats. Vi åt inte alltför mycket då vi visste att vi snart skulle äta igen…

Först en tur på stan och en traditionell titt på NK:s juldekorationer innan vi tog oss till Norrlandsgatan och ”Burger and Lobster”. Vi var första gäster för dagen så vi fick fritt välja bord, men det tog inte så lång tid innan stället var fullt av hungriga stockholmare, sugna på hummer. Det var nog nämligen det som dominerade på allas tallrik, antingen en hel hummer eller lobster-roll och vi satsade på det senare.
image

Det var mycket gott och vi gick både mätta och glada därifrån rätt ner i tunnelbanan för nästa händelse, musikalen ”Bullets over Broadway”.

Musikalen går på Göta Lejon på Götgatan och vi fascinerades av hur många människor som bokat biljetter till matinéföreställningen. Vilken underbar show, som vi skrattade och hade roligt! Den kan jag rekommendera, helt klart, med Johan Rehborg, Johan Rabeus, Niklas Wahlgren, Helene Sjöholm och den stora stjärnan Shima Niavarani.

Än var inte det roliga över då vi hade bord bokat på Operaberen, en restaurang jag aldrig varit på. Vi travade in i något som kändes som någons vardagsrum där en enmannad servis tog hand om oss på bästa vis. Servitören, en skåning som förmodligen arbetat där sedan stället öppnade, var helt underbar och bjöd på en torr och ironisk humor. Här är maten rejäl och vällagad, inga små fjuttportioner där man knappt varken ser eller hinna smaka maten innan den är slut. Här är det mycket mat och min oxkind med tryffelpuré gick inte att äta upp då den var giganstisk. Men den var så god och mjäll och bara föll i bitar när jag skar i den! Det kan bero på att jag innan den, ätit kammusslor som även de var fantastiskt tillagade och serverades i en ankleversås (vilket var betydligt godare än det kanske låter). Den torre servitören konstaterade raskt att ingen kan äta upp den gigantiska portionen av oxkind men att det kanske ändå fanns plats för efterrätt, för den läggs i en annan mage. Jodå, klart att det gick att trycka ner en friterad brie de maux med varma drottningbär, klart att det gjorde… Vi rullade därifrån runt 23-tiden mätta och lyckliga, vilken middag! Här känner sig alla välkomna, stammisar som nya besökare.

En stockholmshelg var över och den kan bara beskrivas på ett sätt… alldeles underbar…

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.