Reseledar-skola

År 1989 gick jag reseledarskola (Vingschool) på Mallorca. Två månader av skojigheter i Magaluf tillsammans med ett 70-tal hugade reseledarkandidater. Dagarna var fyllda med undervisning i geografi (resmålskunskap), spanska och annat bra att kunna inför ett reseledarliv. Vi delade lägenhet två och två och fick själva laga mat eller gå på restaurang. Vi skulle även sätta upp en cabaret som hotellets gäster skulle bjudas på. Jag måste erkänna att den inte var någon höjdare! Av någon anledning var det oerhört populärt att se reseledarna uppträda nere på resmålen och därför skulle vi tränas upp i den ädla konsten att vara skojiga på scen. Publiken bestod alltså av medgäster på hotellet, de var ”långliggare” dvs mest pensionärer som tillbringade vintern i värmen. Lite märklig mix av gäster, vi partyglada ungdomar och så dessa pensionärer. Jag minns inte att jag märkte så mycket av dem men jag undrar vad de tyckte…

Roligt hade vi i alla fall och det hade varit värt resan även om jag inte hade fått jobb. På helgerna hade vi fritt, hyrde bil och åkte på utflykter. När skolan närmade sig sitt slut kom personalavdelningen ner och hade intervjuer med oss. Ett 20-tal fick jobb och för min del innebar det Kos i Grekland.

image
Hela gänget samlat.
image
Våra lärare

image
image
Cabaret

image
På utflykt, egentid.

Idag anordnar Ving bara reseledarskola när de behöver ny personal och man får gå intervju för att bli antagen. Därefter har de jobbgaranti om man får godkänt på utbildningen, som är en vecka. Kursen kostar 4900kr.

Fritidsresor har sin Smile Academy som består av en digital kurs på hemmaplan innan man åker ner till ett resmål i fem dagar och lär sig ”allt” man behöver kunna. Utbildningen är gratis, man får lön från första tagen på utbildningen utomlands. Man bli alltså anställd innan man påbörjar utbildningen. Under Lediga jobb på deras hemsida utannonseras när de behöver nya reseledare, oftast två ggr/år.

Sen finns bla ett företag som heter Service o co och inte är kopplat till något specifikt resebolag. De anordnar fem veckor långa utbildningar och har fått fina betyg på TrustPilot men jag känner ingen som gått den.

Hursomhelst var reseledarskolan och jobbet som reseledare en otrolig upplevelse. Jag lärde mig såå mycket om mig själv och andra människor. Jag fick lära mig att hantera situationer som jag aldrig trott jag skulle behöva möta. Den erfarenheten bär jag med mig och har fortfarande nytta av.

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.