Om man inte är nöjd…

Ja vad gör man då? Man ska alltid klaga på plats. Det finns inte en chans i världen till kompensation om man inte påtalat ev. brister redan på plats. Researrangören, hotellet eller vad det må vara måste få en chans att kunna rätta till problemet.  Men om ni fortfarande inte känner att rättvisa är uppnådd, dra er inte för att gå vidare. Första steg är att vända sig direkt till ansvarig part. Om man inte anser sig kompenserad till fullo kan man dra det vidare till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). De kommer dock inte pröva fall (gällande resor) där summan understiger 1000kr. Värt att veta dock är att de aldrig kan tvinga ett företag att följa deras rekommendationer. Bifoga bokningsbekräftelse, ev mail där detaljer bekräftats från företagets sida och gärna foton.

Det man kan göra redan innan man åker är att kolla upp företaget man funderar på att engagera. Råd och Rön har ”Svarta Listan” där företag som inte följt ARN:s rekommendationer hamnar. Seriösa företag vill inte finnas med där! Sen är det ganska lätt att bara googla namnet och se vad som dyker upp. Det finns många sätt att hitta tidigare kunders åsikter.

Ryanair må vara billigt men är ett bolag jag bojkottar. Här är ett utdrag från SvD från 2013 om VD Michael O’Leary ”O’Leary brukar häckla svenska och nordiska myndigheter. Till exempel har Allmänna reklamationsnämnden kallats ”idioter” för sin tolkning av EU-direktivet om kompensation till passagerare vid försenade och inställda flyg. SvD Näringsliv har tidigare rapporterat att det irländska lågprisbolaget fälldes i 24 fall förra året. Enligt den svarta lista som konsumenttidningen Råd & Rön och resetidningen Vagabond publicerar, har Ryanair låtit bli att betala i hälften av fallen.” Jag känner många som använder sig av Ryanair och som är jättenöjda. Men ett bolag som från högsta ledningens håll har den här inställningen till sina kunder… vill inte jag gynna!

Men är du missnöjd är det enklaste och bästa sättet att (med ett vänligt men tydligt mail), kontakta företaget och framföra sina åsikter. Förklara vad du anser inte stämmer överens med det du bokat.

För många år sedan bodde Janne och jag på Radisson Strand hotell i Stockholm (inte billigt) Sängarna var fullkomligt värdelösa, mjuka, knöliga, rangliga och knakiga. Det upptäckte vi inte förrän sent på kvällen och orkade inte göra något åt det. Däremot sa jag till i receptionen på morgonen efter. Receptionistens svar: ”Ja jag vet, vi håller på att byta ut dem. Vi borde kanske inte hyra ut de rummen”. Jag mailade hotellet med just den frågan. Varför hyr ni ut rum där ni är medvetna om sängproblemet? En helgs gratis boende på ett Radissonhotell blev deras respons.

Barnen och jag bodde på Nordic Sea en gång och mycket gick tokigt. Vi fick fel rum, extrasäng saknades i det nya rummet och tv:n och ac:n gick sönder gång på gång. Jag skrev ett mail till hotellet efteråt och kompenserades med en natt gratis boende. Det nyttjade vi gladeligen samma år och då hade de dessutom ordnat gratis inträde till Ice Bar.

Senaste mailet blev till Scandic Sergel Plaza. Jag mailade att det inte var ok att servera buffé utan informationsskyltar. De höll de med om och som kompensation skickade de åtta frukostbiljetter på valfritt Scandichotell.

Den sötaste kompensationen jag fått är två stjärtlappar till barnen. Det var när barnen satt i ett hotells mysrum och kollade på tv. Jag tittade till dem då jag tyckte att sonen skrattade så hysteriskt mycket. Det visade sig att det var en porrfilm i ”full action”! Jag tyckte inte att det var ok att man skulle kunna få in porrfilm i allmänna utrymmen och mailade och frågade. Det visade sig att fjärrkontrollen manipulerades med jämna mellanrum och att det inte var tänkt så. Men de tyckte att det var oerhört pinsamt och skickade alltså dessa stjärtlappar till barnen. ” Titta barn, hotellet har skickat stjärtlappar till er för ni var så snälla”… för det gick ju inte att förklara att det var för att ni fick titta på er första porrfilm. :-) Sen kan jag tycka att det var en lite rolig kompensation med stjärtlappar pga en porrfilm… men det är kanske min dåliga humor…

Ytterligare en gång vill jag påpeka att vänlighet är av yttersta vikt. Vi pratar inte om gnäll över allt och inget. Men om man känner sig missnöjd är det bättre att kontakta företaget och framföra sina synpunkter, än att gå runt och sura. Inga företag (eller ytterst få) vill ha missnöjda kunder som berättar en massa negativt om dem. I dagens IT-värld är det ännu värre då man når så oerhört många med sitt missnöje! Sen är det upp till dem hur de vill svara och upp till dig hur du vill gå vidare. Man bör, som alltid i livet, välja sina strider.

2 kommentarer på Om man inte är nöjd…