Ledigheter…

Första halvan av året är trivsamt när det kommer till ledigheter, åtminstone om man inte jobbar röda dagar. Det börjar med januari med Nyårsdagen. Klart att vi måste vara lediga första dagen på året och vila upp oss efter Nyårsaftonens festliga firande! Strax därefter kommer Trettondagen och det är verkligen en dag att fira! Tretton dagar efter Jesu födelse är något alla svenskar ringar in i almanackan och planerar in… ja vad då..? Vi var i Barcelona just under den högtiden och det var en otrolig upplevelse med deras karnevalsstämning där ”Los Reyes Magos” delar ut presenter (julklappar) till barnen.

Sen får vi i alla fall det lugnt i några månader och kan jobba på med hela arbetsveckor och vara riktigt produktiva. Men så kommer Påsken. Den inleds på torsdagen med att vi klär ut barnen till kärringar för att tigga godis hos grannarna. Just tema godis dominerar Påsken och enorma påskägg dyker upp på alla arbetsplatser och det äts tills vi mår illa. Det tillverkas tom specialgodis just för påsken i form av ägg i olika varianter. Sen är det dags att minnas den långa fredagen med sorgemusik och stängda affärer, eller inte… Hur eller hur så glömmer vi snabbt fredagens vedermödor, klär vårt hem i ris och färgglada fjädrar och äter julmat. Ägghalvor, lax, sill, påskmust och nubbe åker fram och vi nöjer oss inte med en dags firande, för vi måste ha ytterligare en dag för återhämtning med Annandagen. Jag hade det stora nöjet att vara i Alicante förra Påsken och fascinerades av spanjorernas storslagna firande. Det var parader varje dag genom staden som invånarna gick man ur huse för att bevista. De såg dock faktiskt lite läskiga ut med huvor för ansiktet (mer Ku Klux Klan än fest). Men de njöt och firade hela veckan före Påsk.

Sen avlöser ledigheterna varandra med Första Maj, Kristi Himmelsfärd, Nationaldagen och Midsommarafton. På Midsommar slår vi till på stort och plockar fram julmaten igen. Det nya inslaget är dock att det även ska grillas och ätas jordgubbstårta. Det regnar nästan alltid på Midsommar men svensken är optimistisk och det dukas alltid utomhus i duggregn, kyla och knott. Vi dansar kring en lövad stång och hållande varandra i hand sjunger vi om hur vi tvättar våra kläder. För den som ändå inte vet hur det ska gå till, utförs även en pantomin så det framgår. Ungdomar hittar ibland på lite för festliga saker den här helgen och det är inte alltid så festligt… Första Maj är en helt obegriplig ledig dag för mig och borde vara för de flesta. Det är säkert behjärtansvärt att gå ut och demonstrera, men det kan man ju göra på kvällstid/ ledig tid. Nu ska jag inte klaga för ledigheten infaller ju lägligt dagen efter Valborg och då hittar ju många på lite festligt och det kan vara skönt att få sova ut. Ungdomar hittar ibland på lite för ”festligt” även den här helgen.

I Sverige är vi oerhört nationalistiska och ledigt på Nationaldagen skulle kunna innebära ett firande av vår nation. Skulle kunna… för vad gör vi? I ärlighetens namn gör de flesta ingenting annat än gläds åt en extra ledig dag. Kolla USA, Norge, Frankrike som älskar sina nationaldagar och är datum som de flesta svenska känner till. ”Fourth of July”, ”Suttonde maj” och 14:e juli. Innan var Annandag Pingst en röd dag och eftersom den alltid inföll en måndag, blev det orättvist med införandet av Nationaldagen den 6/6, eftersom den kan infalla en helg. Men när den gör det får vi som kompensation en ledig dag närsomhelst, att användas till vad som helst. Trivsamt!

Men sen är det slut med ledigheter på länge och vi får faktiskt vänta ända till Julafton! Vi borde ju kunna fördela det hela lite bättre, men då får man ju skriva om historien och det blir nog svårt. På julen plockar vi fram julmaten för tredje gången under året och dricker ometiketterad påskmust som nu heter julmust fiffigt nog. Godis är viktigt och återigen fylls arbetsplatserna, men nu är det chokladaskar som gäller. Lucia är ingen ledig dag men fira den ska vi. Ett sicilianskt helgon firas i ett protestantiskt land i vit särk med ljus i året. För att pigga upp det hela finns även pepparkaksgubbar och jultomtar med i tåget. I sann hen-anda kan även det kvinnliga helgonet numera gestaltas av en man.

Jag kan inte låta bli att fnissa åt att vi är allt lite exotiska vi svenskar med märkliga traditioner. Vi har dessutom många ledigheter där vi fullkomligt struntar i anledningen till att de finns. För ärligt, vem kan snabbt berätta varför vi firar Pingst? Hänryckning typ… Men vi gillar våra ledigheter och behöver dem. Det är kanske ”good enough”

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.