If you’re blue and you don’t know where to go to…

”Why don’t you go where fashion sits, puttin’ on… Någon som minns den gamla låten med , jag tror, Taco? Det är i alla fall en ledtråd till nästa bokade hotell. Återkommer till nästa planerade resa men kommer osökt in på ämnet hotell.

Jag är en fanatisk hotellnörd! Så, nu har jag erkänt det en gång för alla. Därför är det rätt märkligt att jag ändå tyckte det var ganska trevligt med husbilslivet. Det blev en härlig familjegemenskap där man umgås tätt, mycket tätt, och verkligen har tid för varandra. Sen tror jag att Janne var klok och insåg att hustrun behövde skämmas bort lite för att trivas. Vi hade med oss goa viner och köpte fantastisk fisk i Norge. Han grillade och serverade mig gott krispigt vitt i solnedgången. Vi spelade spel och åkte eller cyklade på utflykter. Årets planer för husbilsresa är inte satta än så vi får se…

Men hotell är trevligt! Jag har mina krav och för att få ihop dem krävs det ett visst (stort) mått av letande. LÄGET är A och O. Att behöva åka tunnelbana eller buss för att hitta trevliga restauranger går, som dottern skulle uttrycka det, ”fetbort”! Det ska helst ligga nära ”allt” men det går ju sällan. Då väljer jag oftast ett läge som passar för kvällsaktiviteter. Som i Barcelona då vi hade kvällsletandet efter restauranger precis utanför dörren.

Beroende på resesällskapet måste det finnas rätt SÄNGTYP, twinbeds med mamma, barnen eller väninna. Ingen höjdare att ligga och dra i samma täcke, ens med Janne… Men med honom kan jag tänka mig att dela dubbelsäng ;-) När vi kom till hotellet i New York i höstas skulle Janne, jag och sonen dela rum. Jonathan var så trött att han somnade i vår dubbelsäng och var helt omöjlig att lyfta över. Han klistrade sig fast som en krabba bredvid sin lika djupt sovande far. Jag fick snällt krypa ned i hans bäddsoffa och sova första natten. Men då fick jag täcket för mig själv som kompensation. Dotter och mormor delade ett ”double double” dvs rum med två dubbelsängar och en viss tonåring tyckte att det var himmelriket att få breda ut både sig och sina outlet fynd. I Barcelona när vi checkade in sent på kvällen fanns bara ett rum med dubbelsäng och ett med twinbeds. Ingen idé att tjafsa med nattportiern utan vi accepterade med försäkringen att vi kunde byta nästa dag. Sonen och jag kravlade ned i dubbelsängen, fightade hela natten om täcket och bytte rum nästa dag. Vid senaste hotellbokningen (den ännu hemliga) visade det sig att man bara kunde klicka i twinroom ”on request”. Det var inte alternativ så jag mailade dem och vips hade jag fått ett trevligt svar med en garanti på rätt sängtyp.

Det måste vara RENT och fräscht. Jag hatar duschar med gamla duschdraperier som genast börja hångla och slingrar sig runt en när man blött ned sig! På olika hotell får man ställa olika krav. På charterhotell betyder städning att de sopar och torkar golven och slätar till lakanen. På The Langham i London gick städpersonalen runt med ett minikit av städsaker, inte en städvagn i sikte. De stackars gästerna skulle inte behöva konfronteras med smutsig tvätt på sin väg genom korridorerna! Helknäppt, som att de trodde att smutstvätt gick upp i rök.

Det får gärna finnas en trevlig BAR på hotellet, skybar är en extra bonus men inget måste. Det senast bokade hotellet har en Krugbar. Så trevligt tänkte jag då de serverade champagne på glas… för 50 Euro glaset!!

Trevlig PERSONAL är något som förgyller vistelsen. Klart att min resa inte behöver påverkas så mycket men det är trevligt när man möts av ett leende.

Det här innebär att jag lusläser Tripadvisor och snurrar mellan bokningssidor och hotellens egna sidor. Specialerbjudanden är färskvaror och priser föränderliga. Jag drar mig inte för att boka om till annat bokningsbolag om de har bättre pris på samma hotell. Priser på resor till storstäder förändras inte mycket bara för vi här i Sverige har lov av olika slag. Maj och oktober är populära månader för weekendresor i Europa så undvik dem om du vill pressa priset. Barcelona visade sig vara en förtjusande stad i januari. London funkade alldeles utmärkt i februari. New York var New York även i mars och november. Fördelen är både billigare och mindre trängsel. Charterresor däremot blir ju galet dyra vid lov och här är det enda tillfället någonsin som jag inte är avundsjuk på lärare. Det har blivit jätte populärt med charter från lokala flygplatser. Då stiger priserna kopiöst när just det området har lov. Vi sparade många sköna tusenlappar på att resa från Arlanda när Småland har sportlov.

Jag är förmodligen en ganska krävande gäst men jag är alltid trevlig. Önskemål och missnöje ska alltid framföras på ett vänligt och korrekt sätt. Det är något som gäller överlag tycker jag. Man vinner inget på att gapa och vara otrevlig, man förlorar bara respekt! Att stå och skrika på någon stackars reseledare eller hotellreceptionist är ju dessutom föga meningsfullt. Ibland blir det inte som man tänkt sig och då får man inte låta det förstöra resan! Än en gång: ”Det är inte hur man har det utan hur man tar det!”

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.