Husbilsresa Lofoten

Packningen klar att son och mor redo att bege sig norrut. Mycket av det vi kunde behöva var redan medskickad med husbilen men, som alltid, blev det en massa mer ”bra att ha saker” som fick packas ner.

En natt i Stockholm inledde resan då vi bodde på Scandic Continental. Det är ett lite nostalgiskt hotell för mig då det var det första hotellet Marie och jag bodde på vid vårt första lopp. Det hotellet revs och det nya Continental står på samma plats. Smidigt incheckningssystem då man checkade in på nätet, valde rum och fick ett sms när rummet var klart. En kod skickades med som användes i automaten i receptionen för att få ut nyckelkorten. Likaså sker utcheckning via nätet och inte en kontakt med någon personal sker. Smidigt men lite sorgligt kan jag tycka då mänskligheten hela tiden rationaliserar bort sig själv…
image
Foto taget genom fönstret på vårt rum. Akvarium i hotellrumsform.

Vi åt middag på Koh Panghan på Nybrogatan och det var en ny upplevelse för mig då jag bara varit på den på Söder. Samma miljö med otroligt kitschig inredning med bjärta färger och kulörta lampor, djur, växter och ett artificiellt åskväder en gång i timmen. Medföljande fjortonåring var kanske inte så imponerad som mor hade hoppats på men maten var god tyckte vi båda.
image
image
image

Nästa morgon bar det av ut till Arlanda och det fick bli med Arlanda Express då sonen åkte gratis där men inte på Flygbussarna. Prisskillnaden blev då marginell att det kändes som en hanterlig lyx. Jag har inte flugit inrikes på många år och jag blev lätt förvånad när säkerhetskontrollen var identisk med om man reser utrikes. Så var det inte ”på min tid” när jag jobbade på flygbolag! Men Norwegian tog oss på utsatt tid upp till Kiruna där maken väntade på oss. Nu skulle äventyret i norr starta!

Jag hade bokat in oss första natten i Kiruna så vi fick kolla in stan lite i lugn och ro, proviantera och sova en natt innan det inbokade gruvbesöket stod på schemat. Camp Ripan ligger väldigt centralt med kanske 10 minuters promenadväg till centrum. De har ett poolområde som kostar 50 kr i inträde och det var det inte värt berättade sonen. Poolerna var grunda, vattenrutschbanan obekväm och hård, helt enkelt inte så roligt.

Kort bussresa till och ner i gruvan och där fick vi en rundtur och en inblick i hur gruvan fungerar och hur det är att jobba där. Det var superintressant tyckte vi vuxna och helt klart värt ett besök. Men det är ett måste att boka innan.
image
image

Det är rent galet att man faktiskt ska flytta en hel stad pga sättningar i marken, en hel stad! Om åtta år ska det vara klart och då kommer hela den tidigare citykärnan förvandlas till ett parkliknande industriområde.
image
Kiruna kyrka som ska flyttas i ett enda stycke!
image
image
Man vet att man är i Norrland när det säljs renblod och storpack av surströmming!

Med kylskåpet (utan ovanstående) fyllt styrde vi nu kosan rätt västerut och jag såg fram emot alla renar som skulle spatsera överallt. Känner mig lite lurad att vi bara fick se EN enda maläten ren… Men till slut var vi framme i Abisko och här klev vi av för att titta och fota Lapporten, så exotiskt!
image

Vi ville köra lite längre så färden fortsatte tills vi såg en härlig plats intill ett vattendrag där vi och en några andra likatänkande husbilsägare spenderade en härlig kväll och natt. Far och son prövade fiskelyckan, grillen tändes och lite vin på det så kände vi oss nöjda med starten på resan.
image
image

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.