Husbilsresa Lofoten del 3

Ny dag, nya möjligheter! Den här dagen var planen att besöka Henningsvaer som ligger vid en av de mest kringelkrokiga och smala vägar jag sett. Det fanns fullt av mötesplatser så att bilar kunde släppa förbi varandra för två bilar i en bredd, en omöjlighet! Men utsikten var ljuvlig och upplevelsen häftig. Väl framme finns det en parkering till vänster precis när man kommit fram. Här trängs alla bilar och husbilar och det är inte helt lätt att hitta en plats då många vill besöka den lilla fiskebyn.
image

Vi hade ju med oss en hungrig tonåring så det första vi fick göra var att leta reda på en restaurang och graden av hunger drev oss in på första bästa ställe vi passerade. Det var klätterklubbens ställe och en nostalgitripp för maken som varit här och klättrat för 25 år sedan! Än större nostalgi när han sprang på ägarinnan som ägde stället redan då. Det visade sig inte vara ett dåligt val av restaurang och makens och min räksmörgås slank ner lika lätt som sonens burgare. Det var inte alls otäckt att sitta vid vattnet och blicka upp över bergen.
image
image

Efter maten tog vi en liten promenad i byn och det fanns lite restauranger, små hotell, caféer och pittoreska affärer. Maken var sugen på en kajaktur som son och hustru ställde sig mer tveksamma till då vädret såg opålitligt ut och Yr utlovade regn. Det tog inte så lång tid förrän regnet stod som spö i backen och det verkade inte vilja minska. Vi gav upp tanken på paddling och styrde husbil till Lyngvaer camping istället. Det är en långsmal camping med gott om plats, men med ytterst få toaletter. Vår närmaste servicebyggnad innehöll två gemensamma toaletter och två gemensamma duschar. Sen fanns det en likadan byggnad till men med tanke på storleken på campingen är inte det ett imponerande antal precis. Duscharna var heller inte superfräscha och de var små med ett pytteutrymme att hänga sina kläder på. Här var det 10 kr för en femminutersdusch som gällde så man kunde ta det lite mer lugnt. Wifi ingår inte och man får betala 20 kr/enhet man vill använda. Det räckte ner till vår husbil om man låg där uppe och hade fönstret uppe. Sonen var mao nöjd…
image
image
image
image

Nästa morgon åkte vi till Lofotens akvarium för vi tänkte att sonen skulle uppskatta det. Till vår stora glädje gjorde han faktiskt det och uttrarna blev hans stora favorit. Håller med om att de är rasande söta med sina långa morrhår. Men vi vuxna fascinerades också av informationen om laxodlingarna och de fula fiskar som simmar runt i havet utanför. De får definitivt inte pris för sin skönhet!
image

Dagen avslutades inne i Svolvaer som är huvudstaden på Lofoten och därmed större med ett likaså större utbud av det mesta. Runt kajen trängdes olika firmor som erbjöd fiske- snorkel- och dykturer. Sonen blev sugen på att testa att dyka så vips hade make och son bokat upp sig på ett ”prova på dyk” till morgondagen. Vi insåg snabbt att tidig morgon på dykcentret innebar att vi borde bo inne i Svolvaer och vi hittade en bra ställplats med fräscha toaletter, duschar och el. Här har man full koll på inloppet där Hurtigruten lägger till.
image

svolvaer är en mysig by med röda hus vid vattnet.
image
image
image

Mätta och belåtna lämnade vi restaurangen för ett besök på krigsminnesmuséet. Här blev maken kvar läänge medan son och mor nöjde sig med ett lagom långt besök innan vi återvände till husbilen. Ägaren är en entusiast som samlat på sig alla dessa otroliga föremål inkl en tavla målad av Hitler.
image
image
image
image
Synd att han inte blev antagen till konstskolan för hur hade historien sett ut då..?

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.