Husbilsresa Lofoten del 2.

I arla morgonstund klev familjen upp för att njuta av soluppgången… Eller nä, finn två fel! Familjen Svärd kliver aldrig upp i någon morgonstund och soluppgång, nej det finns ju inte. Solen den snurrar som en långsam roulettkula runt horisonten och försvinner aldrig. Märkligt det här med midnattssol! Norr om 72:a breddgraden har de dessutom polarnatt, dvs att solen ALDRIG går upp överhuvudtaget delar av vintern. Söder om den breddgraden blir det som ett skymningsljus då solen ligger så nära horisonten.
image
image
Såhär blir väderraporterna, sol dygnet runt.

Upp kom vi i alla fall till slut och nu var det dags att passera Riksgränsen (orten) och gränsen mot Norge. Det är en odramatisk passering där den största skillnaden är att de vita vägmarkeringarna övergår till gula istället. Alla höjdmeter vi plockat på vägen förlorades i en evig ström av nedförsbackar med imponerande lutningar. Snart var vi på havsnivån och landskap med vatten, gröna berg med snötäckta toppar omgav oss överallt. Sonen tyckte att allt sådant var överskattat och drog ner gardinen vid sin sittplats, solen skymde skärmen på ipaden.

Dagens etapp blev ganska lång och vi tog oss så långt norrut man kan komma på Lofoten, Andenes. Här var planen att vi skulle på valsafari och fiffigt nog var vår camping samma företag som de som körde valsafari så receptionisten boka in oss på en tur. Kvällen var magisk med en tydlig midnattssol och maken och jag satt i solstolar vid vattnet med lite vin, varsin bok och njöt. Sonen? Han satt i det gemensamma matrummet där det fanns både eluttag och wifi. Var och en gör det man är bäst på.
image
image
image

Nästa morgon åkte vi in till Andenes för att starta valsafarin med ett guidat besök på valmuséet. Vi fick en så engagerad och mysig guide som så tydligt älskade valar, en lisa för själen att lyssna på. Efter guidningen tog vi oss ut till hamnen och bordade vårt fartyg som under ca en timmes tid tuffade ut mot Djuphavet, 1000 meters djup. Vi hade tre guider med oss och de guidade på svenska, engelska, tyska och italienska. Samtliga guider som följer med ut på de här turerna är marinbiologer så här pratar vi kompetens. Kaptenen var en van valspanare och snart hade vi den första kaskelotten i sikte. De är uppe i sju- tio minuter och andas vid ytan innan de dyker ner i havet för att stanna där i sisådär två timmar. Snacka om att kunna hålla andan länge! Totalt sett såg vi tre kaskelotter, tre delfiner och massor av sjöfåglar inkl. lunnefåglar som är så söta så man dör! De har valgaranti så om man har oturen att de lyser med sin frånvaro, får man följa med på en ny tur alt. får pengarna tillbaka. Sonen var väl återigen inte så imponerad och satt inomhus! med sin telefon tills vi jagade ut honom när valarna dök upp. Med museibesöket inräknat, tar turen ca sex timmar beroende på hur långt ut valarna är. I Andenes ligger Djuphavet nära så det är därför det fungerar så bra att ha valsafari här uppe.
image
image
image

Efter safarin hoppade vi in i husbilen och vände söderut mot Svolvaer. De otroliga vyerna skymdes något av de många molnen och regnet som strilade ner, men det gick ändå inte att missa skönheten. Färgen på vattnet som är turkost påminner mer om Söderhavet än Norge! De mäktiga bergen, snön, kontrasterna, otroligt vackert!
image
image
image

Klockan drog iväg men vi fortsatte tills vi nästan kommit fram till Svolvaer och checkade in på Hammerstad camping som är den campingplats som ligger närmast Svolvaer. Den var väl inte superimponerande, fri placering så det rådde ett allmänt kaos när husbilar svängde in och försökte parkera varhelst det gick… eller inte… Två toaletter för damer och två för herrar, en dusch för vardera kön kändes snålt. Framförallt när vi skulle duscha nästa morgon och man snällt fick stå i kö. Fem kronor, tre minuter är dock personlighetsdanande och nyttigt för medföljande tonåringar. Men här hänger vi inte läpp! Fram med grillen, lite gott vin, berg och utsikt över vattnet och bergen, vem behöver mer än så?
Ebb och flod visar sig tydligt då de två första fotona nedan visar samma vy taget med ett par timmar emellan.
image
image
image
image
image

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.