Höstlovsledig

Tänk hur två extra lediga dagar kan kännas som en låång semester! På något sätt njuter jag mer intensivt och dagarna passerar inte bara förbi så som de kan göra på sommaren. I samband med höstlovet passade jag på att ta ut två dagar utan någon förhoppning om att de två höstlovslediga ungdomarna skulle vilja tillbringa dem med sin mor. Istället hade maken och jag fullt upp med att leta prylar bland alla gömmor i förråd, skåp och källare. Vi har nämligen blivit med sommarstuga! Från mobilt hem i form av husbil till en fast installation skulle man kunna säga. Den ligger söder om Värnamo vid det lilla samhället Hånger och sjön Vidöstern.

Så fredagen styrde vi kosan söderut med proppfull caddy och släpkärra för att inta stugan. Fast rättare benämning är faktiskt stugorna, för tomten består av diverse stugor utöver huvudstugan. Det är gäststuga, lekstuga, vedbod, pumphus och en stuga innehållande dusch, vattentoalett och tvättmaskin. Som grädde på moset står allt detta på en stor välskött tomt med formklippta buskar och rabatter överallt samt ett fågelbad. Vi får väl se vad som kommer att poppa upp till våren, men jag misstänker att det är första och sista gången vi kommer att få njuta av den prakten. Helt omöjligt att hålla i schack så det blir nog till att så igen rabatter med gräs och låta naturens krafter styra över buskarnas former. En natt skulle vi sova i stugan och att krypa ner i den här sängen gjorde mig rätt förskräckt. Det var inte jag som hade packat med de här sängkläderna!
E3E020DD-BF68-4D9D-BEA7-7819AE99EC83
94E9FB0B-6CE2-4CE8-958D-4837E31B103F
D992796F-AB26-43BF-9A1B-5BFF5F772D93
9F711B17-8650-48CE-8FE3-72C06C12254B
4CDDF2B7-C02C-4146-8A4A-5C43C09EA81B
E0D0037E-20CA-4CEC-BABA-B1C78DFF8469
3F558133-0F2A-4B98-BAC4-B98745C29399
2CD27E8D-6083-45AB-9A33-5E8381C4F037

Men jag sov gott ändå och efter lite besök från släkten åkte vi till mammons näste, IKEA. Här kompletterade vi med lite smått och gott, sådär som man alltid gör på IKEA innan vi mötte upp Marie för en lunch på Liban Deli. Vi droppade maken bland de köplystna på shoppingcentret för att ta oss hem till Marie och påbörja lite teammys. Champagne, ”Gula änkan” låg på kylning och vi hann med ett par glas och piffa till oss lite i farten innan vi skulle ta bussen till kvällens matupplevelse.

Jag skriver faktiskt matupplevelse för det var betydligt mer än ett vanligt restaurangbesök. Marie hade bokat in oss på Matstudion som ligger mitt i villakvarteren i området Bymarken. Vi var lite osäkra på hur bussarna skulle ta oss dit och det slutade med att vi insåg att vi skulle få ta taxi för det var blött och ruggigt ute och en lite längre promenad lockade inte överhuvudtaget. Men vi var så tidiga att det inte kändes som en idé att åka upp direkt. Vi hoppade in på första bästa ställe för att ta oss något litet att dricka. Tur att sangria består av annat än alkohol för den baljan jag fick såg ut att räcka till en hel familj! Men det var ett lite lustigt ställe där vi var de enda kvinnliga gästerna. Resten var unga män som drack irish coffee, helt otippat när de hade billig ”stor stark”. Nåväl, vi skrattade som vanligt och tom restaurangägaren tyckte att vi verkade roliga för han kom fnissande fram och undrade om han fick ta en bild på oss. Vad han ville göra med den bilden ifrågasatte vi inte och nu undrar vi om vi hänger där i baren kanske…
315BD7DF-4E58-4AA1-9D57-3DE066C008B5

Taixidags och vi rullade fram till den helt oansenliga entrén som man missar helt om man inte har stenkoll på adressen. Ett diskret ”M” antyder att man kommit till Matstudion. Man kommer in i en hall med några stålhyllor och en plåtdörr rakt fram. Känns fortfarande inte som en restaurang och faktum är att det gjorde det aldrig. Det var som att kliva in hemma hos någon när vi mötte kocken och hans ”side kick”i en ytterst liten och intim lokal. Dova färger och endast bord med plats för 10. Resterande fyra platser är vid ”baren” Där hade vi bokat bord och det innebär att man sitter vid köksön där maten färdigställs. Konceptet är klockrent. De har två sittningar 17:30 och 20:00. Man kommer vid de tidpunkterna, varken innan eller efter! Alla äter samma fyrarätters meny, samtidigt. Kocken presenterar rätterna en efter en till alla gäster samtidigt. Det enda som kan skilja sig åt är val av dryck då man kan välja paket i två storlekar, vin per glas eller alkoholfritt. Joaquin (kocken) är en färgstark argentinsk eldsjäl som beskriver sina rätter med den passion man bara förväntar sig från en sydamerikan. Han är kunnig och leker med tekniker och texturer. Vi småpratade lite med honom under middagen och tyckte att vi hade den bästa platsen som kunde hänga med i matlagningen och känna oss lite mer delaktiga, än när mat bara ställs ner på tallriken i färdigt skick. Köksarbetet rullar effektivt på och det fejas och diskas vartefter tallrikarna kommer tillbaka till dem. Sittningen är två timmar och då menar jag två timmar, inte 2.15. Klockan 22:30 ska allt vara färdigt, alla ha betalt och gästerna vara ute. Restaurangen ligger i ett villakvarter och alkoholtillståndet stipulerar de tiderna. Så med militär precision slussas vi ut till hallen där betalningen sker och 22:30 ekar lokalen tom och mörk igen, som om inget hänt där under kvällen. Missförstå mig inte, det är inte obehagligt eller stressigt. Han kör ut oss med charm kan man helt enkelt säga. Vi fick mersmak och kommer tillbaka, en pärla på Jönköpings restaurangkarta.
F88BBFA4-4302-4C20-990C-0FFD6FA42960
EA87DED0-B946-4F33-B9D4-DEFE287E418B
4302089F-1DF9-4E8F-8EDE-CD7A82BB86C8
4F986140-AC40-4423-8646-1EDD6A3AB35D
5E2627B2-4C77-440B-A830-3DF539E5E8B0
5777C514-D36B-43E2-A30A-6EED062CF5B8
1EDEDFAA-7BAD-4945-808B-A018563F43DE
8A7C0994-FFFD-46DF-9798-DF05DFFAE07B
743FF149-CF45-4FF4-8687-95D8DEE7F066

2 kommentarer på Höstlovsledig