En annorlunda helg i Göteborg

För ett par helger sedan gick jag helt utanför mina normala ramar och gjorde något nytt. Jag föreläste för ett 30-tal unga läkare som är intresserade av jobb inom försvarsmakten. Då kan man ju fråga sig både hur jag ens blev tillfrågad och vad jag hade att bidra med. Men med en make som jobbar för den firman och varit ute på utlandstjänstgöring som läkare, ansågs jag ytterst kompetent att bidra med ett anhörigperspektiv.

En liten utflykt till Göteborg med resa och boende betalt kändes som ett toppalternativ och jag tog gladeligen tåget till Götet och mötte upp maken där. Vi hade bokats in på hotell Royal, Göteborgs äldsta hotell som ligger väldigt centralt nära Nordstan. Det är ett supermysigt hotell som jag aldrig hade hört talas om och det hade verkligen en bevarad gammal charm med sneda och vinda golv, snirkliga detaljer och allmänt lite småmurriga färger. Tyvärr hann vi aldrig med frukosten, något som jag alltid tycker är roligt med hotell. Tidig morgon för avfärd mot mål jag återkommer till, gjorde att den inte hanns med.
57D5BDD3-5547-4946-8725-B7FBACADA291
0A9042EB-0B65-4B63-A725-6F97F9B98FE7

Men vi hann med en tur på sta´n innan vi skulle åka ut mot regementet för att föreläsa. Vi åt lunch och tog ett bubblande glas på Champagnebaren på Kyrkogatan 13, shoppade lite och passade på att ta en liten siesta på rummet. Sen bar det av i taxi ut mot regementet som låg i Långedrag. Vi fick passera vakten och det kändes nästan som att komma in på amerikanska ambassaden. Fast bara nästan för inget slår den amerikanska inpasseringen med den bistraste av all bister säkerhetspersonal! Inne på regementsområdet spankulerade det omkring rådjur som alltså tagit sig in på naturlig väg och som tillåts att frodas vidare bland kamouflagfärgade killar och tjejer. Janne visade runt där han hänger när han är i Göteborg för försvarets räkning. Det är stort och jag hade velat fota både utsikt och rådjur men det vågade jag inte, för vem vet vad som är hemligt och inte får förevigas och spridas till allmänheten.

Föreläsningen gick bra och de unga läkarna var jätteintresserade och hade massor av frågor till oss båda. Maken hade ett bildspel med spännande inblickar från en annorlunda verklighet i både Afghanistan och Mali. Jag kände väl inte att mitt hemmaliv i bilder hade bidragit med så mycket, så de fick nöja sig med mina ord. Efter dryga två timmar var vi tvungna att avrunda då kvällen inte var slut och vi hade bord bokat för middag. Vi fick lyxig skjuts ända till dörren av en kvinna från försvarsmakten och vi kunde glida in på klockslaget på SK Mat och människor.

Jag hade varit där innan med bästa team Gladfleece och vi var så nöjda efter det besöket. Alltid en liten chansning att gå tillbaka då risken är att de inte når upp till de höga förväntningarna. 2019 års tävling i ”Årets kock” var gynnsam för restaurangen då deras kock Martin Moses kammade hem segern. Jag blev lite starstruck när jag såg honom sleva runt i grytorna och lägga upp de perfekta kreationerna som landade på vårt bord. Trots att vi endast lyckades få bord till sen sittning 20:30 passade vi på att njuta ordentligt av en åttarätters middag som var fantastiskt lika god att äta som att se på. Extremt mätta och lite lulliga efter det matchande vinpaketet tog vi en taxi tillbaka till hotellet och rundade av dagen med lite ”När lammen tystnar” innan vi slocknade nöjda och glada.

Men helgen var inte över och nästa morgon stod en taxi och väntade på oss 07:30 och tack och lov hade vi knappt smält maten från kvällen innan för frukosten öppnade lagom tills vi rullade därifrån. Nu skulle vi få en möjlighet att besöka den militära ön Känsö tillsammans med det glada läkargänget. En rolig guidad tur bland lera, berg och snår på den gamla karantän-ön är inte alla förunnade, så det var bara att bortse från att mina vita gymnastikskor inte var lika lämpade som de militärkängor som resten av gänget bar. Ön är ett militärt skyddsobjekt och civila får inte landstiga här utan särskilt tillstånd. Karantänsanläggningen anlades på 1800-talet för att förhindra smittsamma sjukdomar från personer på handelsskepp från hela världen på väg till Göteborg. Båtarna och dess besättning fick ligga i karantän och lasten renas från smittor. Byggnaderna från den tiden finns kvar och är idag statliga byggnadsminnen och förvaltas av Fortifikationsverket. Spännande tur men det mest spännande blev resan tillbaka till regementet då jag fick äran att sitta i styrhytten på en stridbåt 90! Med lite skräckblandad förtjusning tog sig tant kravlande upp i sätet och kände sig nöjd att styrmannen slapp putta upp mig. Mitt stora leende när jag kravlat mig ner igen och mötte maken sa nog allt… En annorlunda och härlig helg var över och det återstod bara att sätta sig på tåget tillbaka till verkligheten.
trim.936901D8-EB1D-4CE0-80FE-EBC36086EC1A
0BDBB690-F72C-47B6-A506-53300D491D22

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.