Brysselkål

Barndomsminnen kan sitta i länge. Jag minns mina prickiga träskor som jag prompt skulle ha, kallades flugsvampen efter det. Jag minns också min badmössa… den blå med stora rosa lösa blommor. När jag var liten skulle alla barn ha badmössa när vi badade i skolan. Tror att det hade något att göra med alla farliga åkommor man kunde drabbas av med vått hår ute i friska luften. De andra barnen hade i alla fall vita badmössor, utom jag… Mamma säger att jag hade en mycket bestämd smak och det låter som om den var mer bestämd än god!

Ok, nu har jag, som vanligt, lämnat ämnet. Brysselkål var det! När jag var liten tyckte jag inte om brysselkål och gjorde allt för att slippa dem. Jag minns en gång när jag blev sittande kvar vid bordet med de små gröna otäckingarna kvar på tallriken. Vår hund, en stor bullmastiff, satt dreglande under bordet med bedjande blick. När mamma tittade bort passade jag på, in med dem i munnen på vovven. Först trodde jag att jag lyckats men så ser jag hundens min förändras. Han kniper ihop ögonen, munnen formas till ett O och så spottar han ut dem som en kulspruta rätt in i skåpsluckorna!

Med dessa minnen i bakhuvudet har jag gjort allt för att undvika de små ”odjuren”. Ända tills förra året då vi blev bjudna på skånsk Gåsamiddag med både brysselkål och kokta morötter. Väluppfostrad som jag är tog jag snällt för mig och tänkte att jag kunde köra det gamla knepet ”liten bit äcklig mat tillsammans med massor av annat”. Men döm om min förvåning när jag faktiskt tyckte om dem. Det var riktigt gott med brysselkål!!

Därefter har jag fegat ur igen och inte vågat mig på dem… tills nu. Just nu ligger en kasse brysselkål i kylen och bara väntar. Väntar på att jag ska göra något med dem och jag kommer inte längre. Jag har köpt dem och det är ett första steg. En kollega tipsade om alternativa tillagningssätt. Hon blancherar dem och wokar dem klara och avslutar med en vinigrette. Planer finns och kanske kommer de att förverkligas. Om de inte gör de kostade de bara 5.90kr…

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.