Bokklubbsmiddag

När våra barn (födda 2001) började bli så stora att det var dags för förskola för dem och jobb för mammorna, bestämde barnvagnsligan att fortsätta sin gemenskap och startade Bokklubben. Nu är ”barnen” 16 år och vi håller fortfarande på med den litterära cirkeln. Nu är vi sju tjejer och vi skulle egentligen behöva en till, vi saknar nämligen en Sofie. Förvirrande, jag förstår, men det är så här att vi har en Catti och en Catta, en Ann och en Anna en Susanne och en Susanna samt en Sophia och… ingen. Sophia skulle ju behöva en namnpartner… Så känner någon en litterär och trevlig person som heter Sofie, låt oss veta! Vi kan göra undantag för den litterära delen, för den är kanske inte precis den viktigaste egenskapen för att passa in i just vår bokcirkel…

Nu senast var det min tur att sammankalla gänget till mysigt samkväm och genast börjar planerna på maten att snurra i huvudet. Jag satt i Stockholm med Marie och diskuterade matval med solen skinande på våra vinterbleka ansikten. Det känns som om något somrigt vore roligt nu när vädret är så härligt, resonerade vi. Jag fastnade för en fräsch couscoussallad med lite röror till och en matchande efterrätt med grekisk yogurt och frukt, ett helrätt val i de ljumma vindarna.

Planering är A och O när det ska bjudas på middag och jag hade listor med mina inköp som avverkades under veckan. På dagen för bokklubben sken ingen sol och temperaturen passade mer på Nordpolen än i Marocko. Min ursprungliga plan på soppa kändes som ett bättre alternativ, men det var bara att gilla läget. Dottern hjälpte till att skära grönsaker och duka och såg allt mer skeptisk ut. ”Men mamma, ska du allvarligt talat bjuda på det där, inget kött? utbrast hon djupt oroad. Själv tyckte jag att det såg fantastiskt gott ut men det hjälpte inte ”Stackars gäster…” hörde jag henne mumla på väg upp i trappan.

Nåväl, brudarna dök upp och den somriga bålen med jordgubbssmak kändes lika malplacerad som resten av middagen, men vi fnissade åt känslan av sommar och sol. Fnissa är vi bra på och boken vi läst avhandlades rätt snabbt. Den var tunn både till storlek och till innehåll så det gick rätt snabbt.

Middagen serverades och det blev alltså Leilas couscoussallad, med avokado, fileade apelsiner, haloumi, granatäppelkärnor mm. Till det blev det en raita och hummus med naan-bröd, gott och fräscht. Så var det dags för efterrätt och sonen hittade upp från källaren men vände besviket ner igen, yogurt!? Tonåringarna tittade på varandra med det största samförstånd på länge, yogurt till efterrätt..? ”Men asså, får de inte ens glass? Jag hade gått hem!” frustade sonen på sin väg ner i källaren och gaming-rummet. Jag tyckte att det blev jättegott, yogurten… Den smaksattes med florsocker och varvades i glas tillsammans med mango, riven mörk choklad blandad med mortlade kardemummakärnor. Tur att det inte finns några tonåringar i bokklubben…

image
image

Tyvärr, det här inlägget går inte att kommentera.